Skip to main content

SAIL Boiler Operation Engineer Question Paper Previous year - Free PDF Download

 Boiler Operation Engineer Previous year Questions With Answer Set - 28

1. What is the critical pressure of steam in a utility steam generator?

a) 220.2 bar

b) 221.2 bar

c) 222.2 bar

d) 225.2 bar

Ans. b

2. The boiler in which the tubes are surrounded by hot gases is called ___________

a) fire tube boiler

b) water tube boiler

c) both fire and water tube boiler

d) none of the mentioned

Ans. b

3. Which of these is not a type of steam generator depending upon the kind of applications?

a) utility steam generators

b) marine steam generators

c) agricultural steam generators

d) industrial steam generators

Ans. c

5. Which of the following are drumless once-through steam generators?

a) Subcritical steam generator

b) Supercritical steam generators

c) Utility steam generators

d) Marine steam generators

Ans. b

6. The supercritical steam generators operate at a pressure range of ___________

a) 200-240 bar

b) 200-220 bar

c) 220- 240 bar

d) >240 bar

Ans. d

7. Marine steam generators are ___________ fired.

a) water

b) oil

c) phenol

d) none of the mentioned

Ans. b

8. In a fire-tube boiler, the water is in ___________

a) tube

b) shell

c) drum

d) all of the mentioned

Ans. b

9. In a water-tube boiler, water flows through?

a) drum

b) shell

c) tube

d) none of the mentioned

Ans. c

10. Industrial steam generators operate at a steam capacity of ___________

a) 1300 kg/s

b) 1000 kg/s

c) 500 kg/s

d) 125 kg/s

Ans. d

Boiler Objectives Questions :

Boiler Operation Engineer (BOE) Previous Year Questions With Answer - 21

Boiler Operation Engineer Previous year Questions With Answer Set - 22

Maharashtra BOE Exam solved papers pdf

Boiler Operation Engineer Exam 2023

Central Boiler Operation Engineer (BOE) Exam Question Set - 25

Cg BOE EXAM solved PAPERS pdf

BOE exam books pdf free download - Previous year Questions With Answer 

Read Boiler Interview Questions :

What are the factors which affect the Natural circulation ?

What is the difference between Tower type and Two pass conventional boiler?

What parameters are measured during Boiler PG test ?

What are the reasons for lifting of steam drum safety valve ? 

Possible reasons for higher main steam temperature ?

What are the causes of higher flue gas outlet temperature of boiler ?

 How to Calculate Efficiency of a Power Plant ?

How do you calculate the Turbine Efficiency ?













Comments